Historie

5 februari 1944- 5 februari 2004

Op 5 februari 1944 een historische datum 60 jaar geleden werd in Haarlem in café Hof van Holland onze FA-RO-DE CLUB opgericht. Twaalf leden te weten: de heren Bonsing uit Deventer, Boudewijn uit Tiel, Dekker uit Brielle, Cusell uit Sassenheim, Jekel uit Ede, Koopmans uitRoosendaal, Ridderhof uit Deil, Scheepstra uit Valthermonde, Spierings uit Haarlem, van Tuyl uit Gameren, van Vliet uit Deil, Vugts uit Eindhoven, Wouterse uit Tiel. Uit alle delen van het land kwamen deze fokkers.

Drie bijna verloren rassen werden door dit clubverband opgevangen kan men wel zeggen. De Fauvè de Bourgondië, Rode Nieuw-Zeelander en de Deilenaar.Landelijk valt zo iets nooit mee vooral in de oorlogsjaren want er waren veel besprekingen voor verenigingen verband, samenscholing en reizen. Maar het clubverband bleef bestaan dankzij de echte liefhebber. Theo Wouterse volgde de Heer Cusell uit Sassenheim op als 1e secretaris en op heden de enige persoon die hierover mee kan praten.

Vergaderingen en clubshows werden verspreid gehouden o.a. Culemborg, Helmond, Amsterdam, Utrecht, Dieren, Haarlem, Arnhem, Nijmegen en Den Bosch. Inzendingen waren erg verschillend. In Den Bosch 1968 werden ingezonden: 41 gele, 129 rooie en 30 deilenaars. Alstublieft even 300 nummers. Over het algemeen in die jaren was het aantal van de RNZ het hoogst. De gele zelfs onder de 10 stuks. De Deilenaars bleven gemiddeld op het zelfde aantal hangen. De kwaliteit ging gestaag vooruit, vooral bij de gele. Kleur, bouw en pels gaf bij dit ras de toon aan is mijn mening. Zeker ook de toppers bij de rooie die door al die jaren heen veel beste clubrassen werden. De Deilenaars wat variërend gezien ook het meer kleurenbeeld moeilijker.

Op 8 april 1972 werd er gesleuteld door een ook bestaande speciaalclub van onze rassen bij R.V.B.. Een samengaan op 27 januari 1973 werkte goed uit, geen problemen bij de standaard eisen en zo ook bij de bestuurders en leden.

Door het prima beleid dat we toch iedere keer van de administratie van onze huidige secretaris zien we en niet te vergeten de financiële zijde, mogen we trots zijn op ons aller Farodeclub.